Doorgaan naar hoofdcontent

Megastallen oplossing voor overlast wilde zwijnen Veluwe



Lang was het stil rond de megastallen. Tientallen staan er leeg door de steeds verder afnemende vraag naar varkensvlees. De sector heeft het zwaar en is blij met het idee van stichting Natuurzorgmomenten. De stichting start binnenkort met het wegvangen van zo’n 1100 wilde zwijnen op de Veluwe. En wil deze onderbrengen in de leegstaande megastallen.


“Het is niet meer te doen voor de jagers”, zegt de woordvoerder van Natuurzorgmomenten. “Steeds meer jagers hangen hun geweer aan de wilgen.” Maar na 2 jaar onderhandelen met de eigenaren van de megastallen is het dan eindelijk zover. ”Dit weekend nog, zullen de eerste zwijnen worden overgebracht naar Brabant”, aldus de woordvoerder. Hij kon niet vertellen naar welk dorp. Dit in verband met de privacy van de staleigenaar.

De Natuurvrienden zijn fel tegen deze stap. Volgens hen zijn we nu weer terug bij af en zal dit leiden tot wederom ziektes, stalbranden en andersoortige uitbraken. Nico Vriend van de Natuurvrienden gaat nog een stap verder. “Ik roep mensen op om de staldeuren te ontgrendelen en de zwijnen te bevrijden! Dit kan en mag niet gebeuren.”

We spraken ook met een varkensboer uit Brabant. Uit respect voor zijn privacy wordt zijn naam niet in dit artikel genoemd. Maar grote plannen heeft deze ondernemer! Als het aan hem ligt staat ook zijn lege stal binnenkort vol met wilde zwijnen. Hij ziet er wel brood in. Op de vraag of hij niet bang is voor ziektes antwoordt hij: “Nee joh, helemaal niet. We gaan de zwijnen meteen na aankomst, nog voor ze de stal betreden, inenten tegen ziektes. En natuurlijk krijgen ze preventieve antibiotica. Dit is niet zozeer tegen ziektes maar meer voor de smaak van het vlees. Onze klanten kennen de smaak van natuurlijk vlees niet, en ja, ook bij ons is de klant koning”.


De stichting Natuurzorgmomenten is blij met deze stap. “Zo kunnen we op een diervriendelijke manier iets doen aan het overschot aan wilde zwijnen”. De stichting ontvangt per zwijn een bijdrage van maar liefst 95 euro. Het geld, zo laat de stichting weten, zal besteed worden aan een project in de buurt van Apeldoorn. Hier worden enkele honderden wilgen geplant, speciaal voor de jagers.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Illegale schooltuin in Staphorst opgerold

Na tips van buurtbewoners is door de politie in de parkeergarage van de Universiteit van Staphorst een schooltuin ontdekt. De aanwezige studenten, allen in klederdracht, zijn meegenomen naar het bureau voor verhoor. Zij worden ervan verdacht op illegale wijze een schooltuin te hebben aangelegd. In de tuin werden onder andere kropsla, veldsla, rode bieten en zelfs bloemkool geteeld. Ook diverse kruiden zoals tijm, citroenmelisse en zelfs basilicum. De woordvoerder van de politie vertelde ons dat er lampen hingen en filters waren aangebracht. Waarschijnlijk om de geuren van de aanwezige kruiden te filteren. We vroegen een buurtbewoner om commentaar; “Ik ken de geur nog van vroeger, ik dacht dit kan niet! Maar toen ik mijn buurman er bij haalde zei hij hetzelfde. We roken echt allebei Tijm. We hebben onmiddellijk de politie gebeld en gelukkig waren ze er ook binnen 5 minuten.” De mevrouw lijkt erg geschrokken en voegt toe; “Je verwacht dit niet hier, het komt zo wel heel dichtbij”

Definitieve oplossing voor Oostvaardersplassen

Twee jaar werd er achter de schermen hard gewerkt door PBB ( Politiek Bos Beheer ) en de stichting OCL ( Opvang circus leeuwen) uit Anna Pauwlona. Vanaf deze zomer worden er leeuwen en tijgers uitgezet in de Oostvaardersplassen. De leeuwen en tijgers worden opgehaald uit circussen die door de aangescherpte regels noodgedwongen moesten stoppen. Ze leven nu in ruime kooien en worden getraind voor terugkeer naar hun vaderland.   De heer Leo Tigris van de OCL is opgetogen en blij met dit besluit. “Een laatste stap alvorens ze terugkeren naar hun vaderland, jagende leeuwen en tijgers, gewoon in Nederland!” Ook PBB is content met dit besluit. “We stoppen met de huidige jacht zodra de eerste leeuwen zijn uitgezet, aldus de woordvoerder van PBB. Bijvoeren zal straks niet meer nodig zijn, de kudde wordt door predatoren op niveau gehouden, dit natuurlijke proces heet populatiedynamica.” De uiteindelijke bedoeling en wens van de OCL is, de leeuwen en tijgers weer te laten w