Doorgaan naar hoofdcontent

Korhoen nog deze winter uit Nederland verdwenen


Na tientallen jaren is het duidelijk; de Nederlandse natuur is er nog niet klaar voor. Het lukt beheerders niet om zonder kunstmatige ingrepen een populatie in stand te houden. De laatste Korhoenders lopen in het Nationaal park de Sallandse Heuvelrug. Maar als het aan de                  PBB ( Politiek Bos Beheer) ligt, zal ook hier nog deze winter een eind aan komen.



Nu het bekend is geworden dat het uitzetten van Korhoenders in het Nationaal Park de Hoge Veluwe niet heeft geleid tot een vaste populatie, is het PBB van mening dat de proef beter gestopt kan worden. “Het is niet meer uit te leggen aan de natuurvrienden, de hoeveelheid geld die er mee gemoeid is”, aldus boswachter Cor Hoender van het PBB. Bijna jaarlijks reisde men af naar Zweden om daar Korhoenders te vangen om deze vervolgens weer uit te zetten op de Sallandse Heuvelrug.          “Die reisjes zal ik wel gaan missen, vertelt Boswachter C. Hoender, vooral omdat we daar ook iedere keer het Korhoen mochten proeven. Alleen daarom al zou je hem hier willen behouden.”

De kraai en de vos kunnen weer opgelucht adem halen in Salland. Zij werden gezien als boosdoeners en zouden het project in gevaar hebben gebracht. De oplossing was simpel, afschot van deze dieren zodra ze zich lieten zien in de leefomgeving van het korhoen.

Maar de rollen zijn nu omgedraaid. Het PBB stelt voor om de laatste korhoenders af te schieten. Niet zomaar, nee per opbod. Het gaat een jager zo rond de 2500 euro per korhoen kosten. De korhoen zit bij de prijs inbegrepen. Op deze manier hoopt PBB een deel van de gemaakte kosten terug te verdienen.

De voorzitter van de Nederlandse Natuur Organisaties, NNO,  W.A. van Buuren, heeft positief gereageerd. Van hem is bekend dat hij graag jaagt, vooral in het buitenland. Wij vroegen aan hem of hij een korhoender zou willen schieten? “Nou graag, was zijn antwoord. Ik weet hoe ze smaken en draag graag mijn steentje bij aan de Nederlandse natuur.”

Hoeveel jagers er zich hebben aangemeld is niet bekend. Maar gezien het beperkte aantal korhoenders, ongeveer 60, kunnen ze beter niet te lang wachten. Voor boswachter Cor Hoender levert dit een dubbel gevoel op. In zijn vrije tijd is hij jager. Toch gaat hij er 1 schieten. “Tja, deze kans krijg je nooit meer waarschijnlijk. En met dat in gedachten zal ik hem straks extra goed laten smaken.”

Reacties

Populaire posts van deze blog

Megastallen oplossing voor overlast wilde zwijnen Veluwe

Lang was het stil rond de megastallen. Tientallen staan er leeg door de steeds verder afnemende vraag naar varkensvlees. De sector heeft het zwaar en is blij met het idee van stichting Natuurzorgmomenten. De stichting start binnenkort met het wegvangen van zo’n 1100 wilde zwijnen op de Veluwe. En wil deze onderbrengen in de leegstaande megastallen. “Het is niet meer te doen voor de jagers”, zegt de woordvoerder van Natuurzorgmomenten. “Steeds meer jagers hangen hun geweer aan de wilgen.” Maar na 2 jaar onderhandelen met de eigenaren van de megastallen is het dan eindelijk zover. ”Dit weekend nog, zullen de eerste zwijnen worden overgebracht naar Brabant”, aldus de woordvoerder. Hij kon niet vertellen naar welk dorp. Dit in verband met de privacy van de staleigenaar. De Natuurvrienden zijn fel tegen deze stap. Volgens hen zijn we nu weer terug bij af en zal dit leiden tot wederom ziektes, stalbranden en andersoortige uitbraken. Nico Vriend van de Natuurvrienden gaat nog e

Illegale schooltuin in Staphorst opgerold

Na tips van buurtbewoners is door de politie in de parkeergarage van de Universiteit van Staphorst een schooltuin ontdekt. De aanwezige studenten, allen in klederdracht, zijn meegenomen naar het bureau voor verhoor. Zij worden ervan verdacht op illegale wijze een schooltuin te hebben aangelegd. In de tuin werden onder andere kropsla, veldsla, rode bieten en zelfs bloemkool geteeld. Ook diverse kruiden zoals tijm, citroenmelisse en zelfs basilicum. De woordvoerder van de politie vertelde ons dat er lampen hingen en filters waren aangebracht. Waarschijnlijk om de geuren van de aanwezige kruiden te filteren. We vroegen een buurtbewoner om commentaar; “Ik ken de geur nog van vroeger, ik dacht dit kan niet! Maar toen ik mijn buurman er bij haalde zei hij hetzelfde. We roken echt allebei Tijm. We hebben onmiddellijk de politie gebeld en gelukkig waren ze er ook binnen 5 minuten.” De mevrouw lijkt erg geschrokken en voegt toe; “Je verwacht dit niet hier, het komt zo wel heel dichtbij”

Definitieve oplossing voor Oostvaardersplassen

Twee jaar werd er achter de schermen hard gewerkt door PBB ( Politiek Bos Beheer ) en de stichting OCL ( Opvang circus leeuwen) uit Anna Pauwlona. Vanaf deze zomer worden er leeuwen en tijgers uitgezet in de Oostvaardersplassen. De leeuwen en tijgers worden opgehaald uit circussen die door de aangescherpte regels noodgedwongen moesten stoppen. Ze leven nu in ruime kooien en worden getraind voor terugkeer naar hun vaderland.   De heer Leo Tigris van de OCL is opgetogen en blij met dit besluit. “Een laatste stap alvorens ze terugkeren naar hun vaderland, jagende leeuwen en tijgers, gewoon in Nederland!” Ook PBB is content met dit besluit. “We stoppen met de huidige jacht zodra de eerste leeuwen zijn uitgezet, aldus de woordvoerder van PBB. Bijvoeren zal straks niet meer nodig zijn, de kudde wordt door predatoren op niveau gehouden, dit natuurlijke proces heet populatiedynamica.” De uiteindelijke bedoeling en wens van de OCL is, de leeuwen en tijgers weer te laten w