Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuwe realitysoap met de boswachter


Een ongekend populair beroep. Iedere dag is wel ergens een boswachter op tv, radio of in de krant. Een boswachter die verteld over hoe het gaat met onze natuur. Steeds vaker ook schuiven ze aan bij talkshows of zijn ze te zien in reclames. Zijn ze nog wel te vinden in het bos? En zo ja, wat doen ze daar eigenlijk? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is er binnenkort op  AVDK6 (Alles Voor De Kijkcijfers) een heuse realitysoap te zien.

AVDK6 heeft samen met vereniging natuurzorgmomenten en PBB ( Politiek bosbeheer) een selectie gemaakt van tien boswachters. Op zeer diverse plaatsen in ons land, liep er een aantal weken een cameraploeg mee om zo een beeld te kunnen schetsen van het werk van de boswachter.

 “Meteen de eerste uitzending is het al goed raak, vertelt de regisseur. Daarin is te zien hoe een boswachter afrekent met kwajongens die een hut hebben gemaakt buiten het speelbos. En nog diezelfde dag een achtervolging met dame op leeftijd die haar hond niet heeft aangelijnd. Dit zijn echt prachtige beelden geworden, we filmen vanuit de rijdende boswachtersauto! En meer kan ik er niet over zeggen. Mensen moet maar gewoon gaan kijken.”

We ontvingen via PBB een lijst met de namen van de boswachters die tijdens hun werk gefilmd zijn. Een overzicht van de boswachters die te zien zijn in de eerste 5 afleveringen;

Ellen Pin. In hart en nieren een feminist. Zij vecht dan ook tegen alles in de natuur wat maar enigszins ‘haantjesgedrag’ vertoond. Hekel aan de winterkoning omdat die er meerdere vrouwtjes op na houdt. Voorstander van het gender neutrale hert op de Veluwe.

Jasper Tegel. Verwoed voorstander van de aanleg van meer verharde paden in de natuur. Toegankelijkheid is zijn motto. En ‘het zich bevinden buiten wegen en paden’, is dan makkelijker vast te stellen en te bekeuren. Heeft een hekel aan toeristen in de natuur.

Herman Kievit. In zijn vrije tijd is hij jager. Hij schiet graag ooievaars en reigers. Dit doet hij in weidevogelgebieden die hij beheerd. Ooievaars en reigers zijn door het eten van de pullen, mede verantwoordelijk voor de achteruitgang van de weidevogels. Daarnaast is Herman fel tegenstander van natuurfotografie. “Jagers zonder geweer”, noemt hij ze.

Jochem Beuk. Een ras-boswachter. Houdt van bomen klimmen en kan daar uren in verblijven. Ook bekend van zijn vorig jaar uitgebrachte boekje; De Beuk er in! Hij spoort ook vooral ouderen aan weer te gaan ‘boompje klimmen’. Maakt zich zorgen om de achteruitgang van de koolmees.

Sandra Stinze. Een nogal vrouwelijke boswachter, zij zit in de 5e aflevering! Haar voorkeur gaat uit naar behoud van landgoederen. In haar vrije tijd is ze model voor een bekend lingeriemerk.  Haar natuurwandelingen zijn in de verre omtrek bekend en meestal binnen een paar uur volgeboekt.

Kortom een soap die u niet wilt missen. Met echte boswachters die hun vak verstaan en daar ieder op eigen wijze invulling aan geven. Opgenomen in de auto van de boswachter, op het kantoor en  bij hen thuis. Aangevuld met nog wat beelden van het werkgebied en natuurlijk het hoofkantoor.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Megastallen oplossing voor overlast wilde zwijnen Veluwe

Lang was het stil rond de megastallen. Tientallen staan er leeg door de steeds verder afnemende vraag naar varkensvlees. De sector heeft het zwaar en is blij met het idee van stichting Natuurzorgmomenten. De stichting start binnenkort met het wegvangen van zo’n 1100 wilde zwijnen op de Veluwe. En wil deze onderbrengen in de leegstaande megastallen. “Het is niet meer te doen voor de jagers”, zegt de woordvoerder van Natuurzorgmomenten. “Steeds meer jagers hangen hun geweer aan de wilgen.” Maar na 2 jaar onderhandelen met de eigenaren van de megastallen is het dan eindelijk zover. ”Dit weekend nog, zullen de eerste zwijnen worden overgebracht naar Brabant”, aldus de woordvoerder. Hij kon niet vertellen naar welk dorp. Dit in verband met de privacy van de staleigenaar. De Natuurvrienden zijn fel tegen deze stap. Volgens hen zijn we nu weer terug bij af en zal dit leiden tot wederom ziektes, stalbranden en andersoortige uitbraken. Nico Vriend van de Natuurvrienden gaat nog e

Illegale schooltuin in Staphorst opgerold

Na tips van buurtbewoners is door de politie in de parkeergarage van de Universiteit van Staphorst een schooltuin ontdekt. De aanwezige studenten, allen in klederdracht, zijn meegenomen naar het bureau voor verhoor. Zij worden ervan verdacht op illegale wijze een schooltuin te hebben aangelegd. In de tuin werden onder andere kropsla, veldsla, rode bieten en zelfs bloemkool geteeld. Ook diverse kruiden zoals tijm, citroenmelisse en zelfs basilicum. De woordvoerder van de politie vertelde ons dat er lampen hingen en filters waren aangebracht. Waarschijnlijk om de geuren van de aanwezige kruiden te filteren. We vroegen een buurtbewoner om commentaar; “Ik ken de geur nog van vroeger, ik dacht dit kan niet! Maar toen ik mijn buurman er bij haalde zei hij hetzelfde. We roken echt allebei Tijm. We hebben onmiddellijk de politie gebeld en gelukkig waren ze er ook binnen 5 minuten.” De mevrouw lijkt erg geschrokken en voegt toe; “Je verwacht dit niet hier, het komt zo wel heel dichtbij”

Definitieve oplossing voor Oostvaardersplassen

Twee jaar werd er achter de schermen hard gewerkt door PBB ( Politiek Bos Beheer ) en de stichting OCL ( Opvang circus leeuwen) uit Anna Pauwlona. Vanaf deze zomer worden er leeuwen en tijgers uitgezet in de Oostvaardersplassen. De leeuwen en tijgers worden opgehaald uit circussen die door de aangescherpte regels noodgedwongen moesten stoppen. Ze leven nu in ruime kooien en worden getraind voor terugkeer naar hun vaderland.   De heer Leo Tigris van de OCL is opgetogen en blij met dit besluit. “Een laatste stap alvorens ze terugkeren naar hun vaderland, jagende leeuwen en tijgers, gewoon in Nederland!” Ook PBB is content met dit besluit. “We stoppen met de huidige jacht zodra de eerste leeuwen zijn uitgezet, aldus de woordvoerder van PBB. Bijvoeren zal straks niet meer nodig zijn, de kudde wordt door predatoren op niveau gehouden, dit natuurlijke proces heet populatiedynamica.” De uiteindelijke bedoeling en wens van de OCL is, de leeuwen en tijgers weer te laten w